Bemutatkozás

JANKUS BENCE VAGYOK,

Szenvedélyem a tűzvédelem

 

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

2016 júliusában kezdtem a tűzvédelmi tervezői pályámat a Takács-Tetra Kft. kötelékében. Az itt eltöltött évek alatt mestereim voltak dr. Takács Lajos Gábor és Szikra Csaba.

2017 januárjában végeztem Okleveles Építészmérnökként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Éptészmérnöki Karán.

2019 júniusában szereztem meg a Tűzvédelmi Tervezési Szakmérnök végzettséget, szintén a BME Éptészmérnöki Karának szakmérnök képzésén.

2016 szeptembere és 2020 januárja között a BME Éptészmérnöki Karának Épületszerkezettani Tanszékén oktattam, eleinte óraadóként, később alkalmazott tanszéki mérnökként.

Ezen túl számítógépes tervezés szaktantárgyat oktattam a BME Tűzvédelmi Tervezői Szakmérnöki képzésének 2019-ben és 2021-ben indult évfolyamainak.

2021 júliusában kiváltam a Takács-Tetra Kft.-ből és megalapítottam a Burning Mustangot.

2021 novembere óta a Burning Mustang mellett a Cordia tűzvédelmi szakmérnökeként tevékenykedem.

SZAKMAGYAKORLÁSI JOGOSULTSÁGOK:

Építésügyi tűzvédelmi tervezés: BÉK TUÉ 01-5365

SZAKMAI TAPASZTALAT

Az eddig a tűzvédelem szakterületén töltött évek során számos kihvásokkal teli és változatos projektben vettem részt. Terveztem lakóépületet, irodaházat, kollégiumot, bölcsődét, óvodát, iskolát, hotelt, múzeumot, gyárat, gépjárműtárolót, raktárcsarnokot, plázát, stadiont és kórházat is. A projekteken keresztül tetemes tapasztalatot halmoztam fel az éptészeti tűzvédelmi tervezés és a mérnöki módszerek alkalmazásában. Részt vettem a tervezés összes szakaszában a koncepciótervektől egészen a Tűzvédemi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv (TMMK) készítéséig. Részletes tudásanyagot gyűjtöttem a tűz- és füstterjedési, illetve a kiürítésszimulációk készítsében. 

A Cordia kötelékén belül a beruházói és üzemeltetői oldalról szerzek folyamatos tapasztalatokat arról, hogyan lehet a műszaki követelményeket, a költségoptimalizációt és az üzemeltetési igényeket egy megoldásban szintetizálni. Elsődleges feladatom a céges tervezési standard tűzvédelmi fejezetének megalkotása és a beruházások tűzvédelmi folyamatainak megteremtése és a meglévő folyamatokba illesztése.

SZAKMAI TEVÉKENYSÉG

A munka és az oktatás mellett folyamatosan követem a nemzetközi tűzvédelmi szakirodalmat és kutatok új módszerek és megoldások után.

Évek óta rendszeres előadója vagyok az Artifex Kiadó Metszet szakmai napjainak, valamint a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és az Épületkémia és Vakolatszövetség (ÉMSZ) közös szervezésű kreditpontos továbbképzéseinek. 

Előadóként szerepelek a Rockwool és a Promat saját szervezésű tűzvédelmi tervezési napjain.

A Cordia és a Futureal Csoport delegáltjaként részt veszek az Éptőipari Vállalkozók Országos Szövetsége Tűzvédelmi Tagozatának és az Ingatlanfejlesztési Kerekasztal tűzvédelmi munkacsoportjának a munkájában.

Aktív tagja vagyok az alábbi Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI-k) szerkesztőbizottságának:

  • Tűzterjedés elleni védelem - link
  • Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői - link
  • Egészségügyi létesítmények (előkészítés alatt)

A Burning Mustang Kft. ügyvezetőjeként tagja vagyok az alábbi szakmai szervezeteknek:

  • Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete (TMKE) - link
  • Magyar Tűzvédelmi Szövetség (TSZVSZ) - link
  • Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) - link