Tűzvédelmi tervezés
Oktatás

Tűzvédelmi tervezés

Éptészeti tűzvédelmi tervezés a fejlesztési ötlettől a használatbavételig.
Generalista szemlélet, költségoptimalizált műszaki tartalom maximalizálás.

Idális esetben a tűzvédelmi koncepció készítése a fejlesztési ötlet megszületésének pillanatában elkezdődik. Az épület telepítése, városszövetbe illesztése, tűzoltósági beavatkozási feltételeinek biztosítása, illetve kiürítésének lehetőségei olyan paraméterek, amelyek a tervezési folyamat előrehaladtával egyre nehezebben módosíthatók, illetve a módosítások egy idő után exponenciálisan növekvő tervezési többletköltségekkel járnak.
A projekt elején helyesen megválasztott tűzvédelmi alapparaméterek és az ezek alapján kialakított alapkonepció a garancia a hatékony megvalósíthatóságra.

Miben nyújt többet a Burning Mustang az átlagos tűzvédelmi tervezőknél?

Terveinket generalista szemlélettel készítjük a projekt első pillanatától kezdve. Folyamatosan követjük az éptészeti és szakági tervek tűzvédelmi vonatkozásait és kiemelt hangsúlyt fektetünk a tervek közötti megfelelő koordináltságra – tehát ellátjuk a tűzvédelemmel kapcsolatos generáltervezői feladatokat is. Terveink készítése során arra törekszünk, hogy a tervcsomag a lehető legrészletesebb információkat szolgáltassa, ezáltal megkönnyítve a társtervezők, a kivitelezők és a beruházó munkáját.
Terveinket a lehető legmagasabb minőségi színvonalon készítjük: a kizárólag a kamarai és műszaki előírásoknak, valamint a jogszabályoknak minimálisan megfelelő terv számunkra nem elég jó, ha van még olyan feltüntethető műszaki információ, amivel elősegíthetjük a projekt megvalósulását.
Tőlünk nem fog olyan választ kapni egy kérdésére sem, hogy “Ezzel nem foglalkozunk, mert nem kötelező, vagy nem a tűzvédelmi tervező feladata a műszaki irányelvek/OTSZ/kamarai szabályzatok alapján”.

Miért válassza a Burning Mustangot tűzvédelmi tervezőnek?

– Beruházóként vagy kivitelezőként: Tervezési szemléletünk a garancia arra, hogy az átadott kiviteli tervek tűzvédelmileg koherens rendszert képeznek és nem a megvalósítás közben derülnek ki megoldatlan problémák, amik többletköltségeket is jelentenek és a kivitelezést is hátráltatják.
– Generáltervezőként: Már a projekt korai fázisában jelentősen előre gondolkodva tervezünk, ami megelőzi a kidolgozott állapotban szükségessé váló erőforrásigényes változásokat, generalista szemléletünkkel pedig levesszük a tűzvédelemmel kapcsolatos koordinálás terhét a generáltervező válláról.

A tervezési folyamat során ellátjuk a tűzvédelmi szakhatóságokkal való összes kapcsolattartási feladatot és beszerezzük az esetlegesen szükségessé váló jogszabálytól, szabványtól vagy műszaki irányelvtől való eltérési engedélyeket is.

Tervezési szolgáltatásunk keretében vállalunk kivitelezési művezetést is az beszállítói tendereztetés támogatásától a konkrét beépítések ellenőrzéséig.

Idális esetben a tűzvédelmi koncepció készítése a fejlesztési ötlet megszületésének pillanatában elkezdődik. Az épület telepítése, városszövetbe illesztése, tűzoltósági beavatkozási feltételeinek biztosítása, illetve kiürítésének lehetőségei olyan paraméterek,...

Bővebben
Tűzvédelmi tervezés
Szimulációk
Oktatás

Szimulációk

Hő- és füstterjedési és menekülési szimulációk - az elérhető legmodernebb tűzvédelmi mérnöki módszerek.

Szimulációk készítésére jellemzően két esetben merül fel igény: ha a jogszabályok, szabványok és műszaki irányelvek előírásai hagyományos tervezési módszerekkel nem teljesíthetők, vagy ha a szimulációs eredményeken keresztül költségoptimalizációra van lehetőség.

Tűz- és füstterjedési szimulációkat készthetünk
– a füst- vagy tűzszakasz területek növelése érdekében (akár teljesen füstszakaszolás nélküli kialakítás)
– homlokzati tűzterjedési sajátosságok vizsgálatára (tűzterjedés elleni gátak, vagy homlokzati tűzterjedési határérték követelményeitől eltérő kialakítások vizsgálata)
– tartószerkezetekre jutó hőmérsékletkitét meghatározására (oltórendszerrel védett épületekben az ilyen szimulációk eredményei alapján a tűzállóságot növelő védelem nélküli szerkezetek tűzállósága is igazolható számítással)
Tűz- és füstterjedési szimulációk készítését javasoljuk az alábbi létesítmények esetén:
– nagy belmagasságú és alapterületű raktárcsarnokok
– sport- és rendezvénycsarnokok, arénák, tömegtartózkodású terek
– 3.500 m2-nél nagyobb alapterületű zárt személygépjármű-tárolók

Kiürítésszimulációkra olyan esetekben lehet szükség, amikor egy adott tér kiürítése geometriájának bonyolultsága vagy nagy befogadóképessége miatt nem igazolható a jogszabályban előírt módszerekkel.
A jogszabály szerinti kiürítés tervezési módszerek csak korlátozottan veszik figyelembe a kiürítés folyamata során kialakuló torlódásokat, emiatt a figyelembe vehető haladási sebesség töredéke a valósnak. Kiürtésszimuláció alkalmazása során a teljes, részletes geometriát vizsgáljuk mozgási modellel, aminek következtében egyrészt sokkal pontosabb képet kaphatunk a kiürítési útvonalak működéséről, másrészt jelentős optimalizációs lehetőségek állnak rendelkezésre a jogszabály kínálta megoldásokkal szemben.
Kiürítésszimuláció készítését javasoljuk az alábbi létesítmények esetén:
– sport- és rendezvénycsarnokok, arénák
– stadionok
– múzeumok, galériák
– több ellátási területet lefedő járóbetegellátó intézmények
– repterek, pályaudvarok
– szabadtéri rendezvények

Azokban az esetekben ahol hő- és füstterjedési és kiürítési szimuláció is készül, az eredeményeket összemásolt módon, egy térben tudjuk vizsgálni, ezáltal a valóság legrealisztikusabb közeltését érhetjük el.

Szimulációk készítésére jellemzően két esetben merül fel igény: ha a jogszabályok, szabványok és műszaki irányelvek előírásai hagyományos tervezési módszerekkel nem teljesíthetők, vagy ha a szimulációs eredményeken keresztül költségoptimalizációra van...

Bővebben
Szimulációk
Tanácsadás és management
Oktatás

Tanácsadás és management

Tanácsadási szolgáltatás az egyszerű konkrét kérdésektől a komplex, projekt méretű támogatásig. Használatbavételi engedély-folyamat menedzselése. Egyedi, igényre szabott megoldások.

A tűzvédelmi szakterület a konkrét tárgyi mérnöki tudáson túl széleskörű szakjogi és piaci ismereteket és adatszintetizációs készséget igényel. Teljeskörű tanácsadási szolgáltatással állunk Ügyfeleink rendelkezésére az alábbiakban:
– tervdokumentációk véleményezése
– tűzvédelmi követelménnyel rendelkező termékek beépthetőségének vizsgálata a vonatkozó jogi környezet alapján
– jogszabály, szabvány, irányelv előrásainak értelmezése akár általánossan, akár konkrét szituációval kapcsolatosan
– hazai és/vagy nemzetközi szakirodalomkutatással alátámasztott mérnöki szakvélemények készítése
– termékfejlesztési lehetőségek feltérképezése, potenciális fejlesztési irányok meghatározása
– hazai és/vagy nemzetközi termék- és piackutatás
– használatbavételi folyamat tűzvédelmi támogatása az engedély megszerzéséig
– üzemeltetési tanácsadás
– további egyedi kérdések megválaszolása

A tűzvédelmi szakterület a konkrét tárgyi mérnöki tudáson túl széleskörű szakjogi és piaci ismereteket és adatszintetizációs készséget igényel. Teljeskörű tanácsadási szolgáltatással állunk Ügyfeleink rendelkezésére az alábbiakban:
...

Bővebben
Tanácsadás és management
Oktatás
Oktatás

Oktatás

Oktatási szolgáltatás sok éves felsőoktatási tapasztalattal a kisebb léptékű előadásoktól a komplex oktatási csomagokig.

A tűzvédelem területe egy bonyolult útvesztő aminek falait jogszabályok, szabványok és műszaki irányelvek alkotják. Az útvesztőbe való belépés és onnan való biztonságos kijutás azonban nem kell, hogy csak a “kiváltságosok” jussa legyen.

Sokéves tűzvédelmi tervezői és oktatói tapasztalatunk alapján úgy gondoljuk, hogy számos olyan rész-terület létezik, amin belül a magabiztos eligazodáshoz nem szükséges tűzvédelmi mérnöki vagy szakmérnöi diploma.
Ilyen területek lehetnek például:
– éptész tervezésben a tűzvédelmileg helyes és részletes nyílászáró konszignációk, vagy a homlokzati/tetőszinti tűzterjedéssel kapcsolatos épületszerkezetek tervezése
– épületgépészetben a tűzgátló lezárások és a hő- és füstelvezetés tervezése
– épületvillamosságban a tűzeseti feszültségmentesítés vagy a gyengeáramú vezérlések
– tartószerkezet tervezésben a teherhordó és nem teherhordó szerkezetek tűzállósági teljesítményjellemzőinek számításai.

A tervezők mellett a kivitelezők számára fontos kérdések hogy egy adott termék milyen minősítésekkel rendelkezik, és azok alapján a kívánt pozícióba betervezhető/beépíthető-e.

Termékfejlesztők, gyártók és beszállítók számára elengedhetetlen a jogszabályok és a szabványok részletes ismerete annak érdekében, hogy a megrendelők részére piacképes termékeket állítsanak elő és azokat a megfelelő beépítési pozícióba javasolják, szállítsák.

Készséggel vállaljuk a kamarai kreditpontos előadásaink mellett egy-egy részterületre fókuszáló előadások készítését és képzések tartását.
Emellett fejlesztés alatt állnak komplex, szakági fókusz szerint felépített oktatási csomagjaink is.

A tűzvédelem területe egy bonyolult útvesztő aminek falait jogszabályok, szabványok és műszaki irányelvek alkotják. Az útvesztőbe való belépés és onnan való biztonságos kijutás azonban nem kell, hogy csak a “kiváltságosok” jussa legyen.

...
Bővebben
Oktatás

Referenciáink

Amennyiben bármely terület felkeltette az érdeklődését, a következő oldalon épületfunkció és szolgáltatástípus szerint is böngészhet referenciamunkáink között.