Corvinus Kollégium

Budapest IX. Czuczor utca

Burning Mustang
Corvinus Kollégium
Corvinus Kollégium
Corvinus Kollégium
Corvinus Kollégium
Corvinus Kollégium
Corvinus Kollégium

A Corvinus Egyetem országos tervpályázatot hirdetett, amelyen a Szabó Levente vezette Hetedik Műterem első djat nyert. Az elmés belső udvaros beépítés intim hangulatot teremt a sűrű belvárosi városszvetben. Az épület pinceszintjein épkocsitároló, a földszinten közösségi terek az emeleteken pedig kollégiumi szobák és professzori vendéglakások kaptak helyet. A beépítés két tömbből áll: egy L-alakú nagyobb utcai részből és egy kisebb belső udvari toronyból. A két tömböt függőhidak kötik össze.

Már maga a telepítés is jelentős átgondolást igényelt tűzvédelmileg: mind a számos szomszédos épülethez képest, mind a két tűzszakaszt alkotó két saját tömb között rendkvül sok síkban és terben is értelmezendő tűzterjedési pozíció vetült fel. A hidak mentén födémáttörések kötik össze az egymás feletti szinteket, így a fedett átrium jelenségével még annak OTSZ-beli fogalmi definíciójának rögzítése előtt tűzvédelmileg foglalkoznunk kellett. Fontos döntési pont volt, hogy vagy megmaradnak a nylások és hő- és füstelvezetést létesítünk, vagy a szintek tűzgátló elválasztását oldjuk meg a nyílások befoltozásával. Végül függőleges tűzterjedés elleni védelmet terveztünk az épületen belül a tűzgátló üvegfalakkal és így a szintek közötti vizuális kapcsolat megmaradhatott, és hő- és füstelvezető rendszerre sem volt szükség.

A projektről részletesebb építészeti leírás és tervanyag érhető el a tervező Hetedik Műterem oldalán: Czuczor utcai kollégium

A projekt felelős tűzvédelmi tervezője a Takács-Tetra Kft.