A 2023-as év sok szempontból sűrű volt, így az é utolsó harmadában nem is maradt időm a konferenciák anyagainak megosztására, a hírek megírására. Most igyekszem ezt pótolni.

Lakitelki Tűzvédelmi Napok

Szeptember 6-7-én kerültek megrendezésre a hagyományos Lakitelki Tűzvédelmi Napok, ahol a szervezők felkérésére Várady-Szabó András kollégámmal és barátommal készítettünk közösen egy előadást a tűzgátló lezárásokról. Igyekeztünk rendhgyóak lenni és az előadást olyan pítőipari mítoszok köré építettük fel, amik régóta stabilan tartják magukat, annak ellenére, hogy semmilyen műszaki vagy logikai alátámaszthatóságuk nincsen.

“A kérdés nem az, hogy a jelen problémáit hogyan tudjuk a múlt eszközeivel megoldani!”

Az előadás során arra törekedtünk, hogy a kivitelezésben tapasztaltak alapján onnan visszafelé gondolkodva haladjunk és minden lezáró szerkezettpus esetén tudjunk adni egy-egy könnyen használható, kézeel fogható alapszabályt, amiket a tervezés során alkalmazva drasztikus minőségjavulás lenne elérhető a jelenleg tapasztalt állapotokhoz képest.

MÉK tűzvédelmi továbbképzési nap

A Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozata építész továbbképzést szervezett, amely a Kamara épületében a Kós Károly teremben került megrendezésre 2023. október 10-én. Dr. Takács Lajos Gábor Tanár úr, a Tagozat elnökének a felkérésére az épületgépészeti és épületvillamosság szerelőaknák tűzvédelméről tartottam egy előadást a résztvevő kollégáknak.

Mindkét előadás teljes anyaga elérhető a honlap “Letöltések” menüpontja alatt.

Publikáció – Mi fán terem a tűzvédelmi költségvetés?

A Tűzvédelem c. folyóirat idei utolsó (2023/6.) számában megjelent egy rövid publikációm, ami a tűzvédelmi költségvetés készítésének különbző aspektusait taglalja: kinek milyen feladatai vannak, mik a feltételei a jó, könnyen tenderezhető költségvetésnek? A cikk végén egy javasolt struktúrát is közlök a könnyen alkalmazható költségvetés kiírásához.

A publikáció teljes egészében letölthető az oldal “Letöltések” menüpontjából.

Jankus Bence, ügyvezető