Védelem Katasztrófavédelmi Szemle, 2022, 29. évfolyam 6. szám

A gépészeti és villamos szerelőaknák tűzvédelme mindig is egy méltatlanul mellőzött téma volt a magyar éptőiparban. Az aknák szerelhetősége is sokat romlott az elmúlt évtizedekben. Egy házgyári panel aknáiba még kényelmesen elfért a vezetékek szerelését végző gépész vagy villamos vállalkozó. Egy mai modern társasház aknáiba legtöbbször viszont már a kezünket is lehetetlen lenne bedugni két vezeték közé.

Ismerős a szituáció?

A gépész tervezők a legtöbb esetben megelégszenek azzal, ha az aknák alaprajzi vetületében éppen elférnek a függőleges felszállók a terveken – és akkor még a rögzítések helyigényéről sem beszéltünk. Ha egy gondos gépész tervezővel van szerencsénk dolgozni és a rögztések helyigénye figyelembevételre került, és még a könyökök, idomok és leágazások is megfelelően szerelhetők, még mindig nem jutottunk el a tűzvédelemig.

Az aknákon keresztül történtő tűzterjedésnek számos dokumentált példája van, nem egy zárult közülük tragikus végkimenetellel (gondoljuk a 2009-es miskolci paneltűzre, ami 3 halálos áldozatot követelt).

Az aknák oyan szempontból is különlegesek, hogy a szűk geometria mellett számos építőipari szakág dolgozik egy kis területen. Az egyes kivitelezők munkájának összehangolása pedig önmagában komoly organizációs feladatot jelent, ami napjaink fesztett határidői mellett nem tud késedelmeket elviselni.

A téma végre 2022-ben jelentősebb figyelmet kapott, így megjelenhetett a Tűzterjedés című Tűzvédelmi Műszaki Irányelvben az aknatervezéssel kapcsolatos melléklet.

Cikkünkben társszerzőimmel az aknák tűzvédelmi tervezésének módszertanát járjuk körbe több irányból. Cikksorozatunk jelen első fejezetében a lezárások kialakulásának történelmét és a hazai jogszabályi környezetet ismertetjük.

Mivel erről a témáról nem lehet kielégítően beszélni a tűzterjedés elleni védelmet garantáló tűzgátló lezárások alapos ismerete nélkül, ezért a cikk következő fejezetében a fő lezárástpusok aktuális szabványos vizsgálati és minőstési hátterét ismertetjük majd. Az ezt követő fejezetek pedig az aknatervezés módszertanával foglalkoznak majd különböző technológiai szerelési sorrendek, épületfunkciók és lezárási rendszerek függvényében.

A cikk kézirata teljes terjedelmében letölthető a honlap Letöltések rovatából. Jó olvasást kívánunk, a következő fejezet megjelenésekor jelentkezünk!

Jankus Bence, ügyvezető