Új Magyar Nemzeti Galéria

Budapest XIV. kerület, Városliget

Burning Mustang
Új Magyar Nemzeti Galéria
Új Magyar Nemzeti Galéria
Új Magyar Nemzeti Galéria
Új Magyar Nemzeti Galéria
Új Magyar Nemzeti Galéria

Az új Nemzeti Galériát a Liget projekt keretein belül álmodták meg a döntéshozók. A tervezés nemzetközi csapatban, a nemzetközileg kiírt  tervpályázat nyertes irodája, a SANAA és egy magyar tervezőiroda együttes koordinációjával, magyar és nemzetközi szakági tervezők részvételével zajlott.

A építészek által megálmodott, a Ligetben lebegő üvegdobozok számos szempontból különleges tervezési kihívást jelentettek a tűzvédelemben. A nagylégterű, több esetben terepszint alatti kiállítóterek, a 20 m feletti belmagasságú átriumtér, a térben kígyózó látogatói útvonal és az épület tömegszervezése számos megoldandó problémát hozott a hő- és füstelvezetés, a kiürítés és a tűzterjedés területein:

  • A nagy belmagasságú átriumtérben a füstelvezetés, az oltórendszer, a tűzjelzőrendszer összehangolt működését és a tartószerkezetek hőmérsékletkitétre való tervezéséhez az alapadatokat meghatározását numerikus szimulációval végeztük
  • A múzeumi technológia és a nagyértékű műkincsek védelmére tervezendő speciális oltóberendezések és azoknak a füstelvezetéssel és kiürítéssel való összehangolása további különleges megoldásokat kívántak. A kb. 50.000 m2 alapterületű épület rendkívül összetett légtechnikai rendszerének
  • Az 10.000 fő körüli maximális befogadóképesség miatt a kiürítés tervezése is szimulációval készült, aminek az eredményeit a hő- és füstszimulációk eredményeivel együttesen értékeltük.

Az épület honlapja itt érhető el: Új Magyar Nemzeti Galéria

Az projekt felelős tűzvédelmi tervezője a Takács-Tetra Kft.