Burning Mustang
Pannon Park Biodóm
Pannon Park Biodóm
Pannon Park Biodóm
Pannon Park Biodóm
Pannon Park Biodóm
Pannon Park Biodóm

A Liget Projekt keretein belül megvalósuló Biodóm Euórpa legújabb és egyik legmodernebb zárt ökoszisztémájú állat- és növénykerjének tervezett.

A tervezés során különleges kihívást jelentett többek között a szabad formlású kupola által lefedett nagy belmagasságú tér, ami miatt nem voltak alkalmazhatók harmonizált szabvány szerinti minősítéssel rendelkező túzjelző rendszerek.

A nagy egybefüggő légtér nyújtotta füstpuffer egyúttal kiváló lehetőséget jelentett hő- és füstterjedési szimulációk készítése mellett a füstelvezető felületek mennyiségének optimalizálására.

Az épületen keresztül kacskaringozó vezetett látogatói útvonal kihívásokat jelentett a kiürítés tervezésében is, amit kiürítésszimulációk készítésével oldottunk meg. A szimulációk során figyelembe vettük, hogy a tervezési program szerinti maximális létszám jelentősen eltérő arányban oszolhat meg az épület egyes részegységei között. Külön foglalkoztunk a motorizált csónakázótó kiürítésének lehetőségeivel.

A szakági tervek koordinálása külön kihívást jelentett. Az egyedi geometria és a különleges funkció miatt rendkívül bonyolult vonalvezetésű légtechnikai hálózatok kerültek megtervezésre, amelyek tűzvédelmi sajátosságainak megjelenítésére dedikált tűzvédelmi-légtechnikai terveket készítettünk.

Az épületen belüli tűzszakaszokon keresztüli tűzterjedésgátlás is számos mérnöki kihívást jelentett. Az építészeti geometria miatt számos alkalommal hosszas piackutatásra volt szükség, hogy az elképzeléseknek megfelelő látványt biztosító szerkezetek kerülhessenek beépítésre.

Az épület honlapja itt érhető el: Pannon Park Biodóm

A projekt felelős tűzvédelmi tervezője a Takács-Tetra Kft.