Multifunkcionális sport és rendezvénycsarnok

Zalaegerszeg

Burning Mustang

A tervek szerint Zalaegerszeg város új multifunkcionális csarnokkal fog gazdagodni. A létesítmény több mint 15.000 m2-es alapterülettel és 4.000 fős befogadóképességgel tervezett.

A multifunkcionalitás mindig kiemelet kihívás a hő- és füstelvezetés és a kiürítés tervezése során. Az eltérő küzdőtéri berendezések különböző kiürítési útvonalakat kívánnak, illetve más pozíciókban és más intenzitású tüzek keletkezését teszik lehetővé. Például egy kézilabda vagy kosárlabda meccs esetén elképzelhető, hogy a lelátóról a menekülés lehetővé tehető a sportpálya felé, de az is lehet, hogy biztonságtechnikai okokból ez nem vehető figyelembe. Egy koncert esetén nem mindegy, hogy a küzdőtéren ülőhelyek vagy állóhelyek kerülnek kialakításra, illetve, hogy a színpad a hosszú vagy a rövid oldal mentén kerül elhelyezésre. Színházi előadások esetén a színpad gazdagon felszerelt díszletekkel, ami jelentős éghető anyag mennyiséget jelent, ezáltal a tűz intenzitása nagyobb, terjedése pedig aggresszívabb lehet a többi esetnél. Jégpályás eseményeknél a palánk miatt a küzdőtéren fennmaradó körüljáró egy teljesen egyedi geometriát teremt.

A projekt során a tűzvédelmi tervezés mellett hő- és füstterjedési és az ott kapott eredményekkel összemásolt kiürítésszimulációkat készítettünk. A lelátók kiürítésszimulációi is egyedi módszerket igényelnek már a modellépítés során is. A kiürítést az egyes használati állapotoknak megfelelő tűzkeletkezési pozciók szerint terveztük, ezzel a lehető legjobban közeltve a valós használatot.

A projekt felelős tűzvédelmi tervezője a Takács-Tetra Kft.