MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI)

Budapest VIII, Klinikák

Burning Mustang

A KOKI irodaháza a tervek szerint a meglévő épület bővítéseként egy új irodaszárnyat és egy konferenciaközpontot kapott volna. A tervek el is készültek, de a projekt a fiókban maradt.

A tervezés során figyelembe kellett venni a meglévő tömbhöz való csatlakozás és a környező épületek elhelyezkedéséből fakadó tűzterjedési sajátosságokat. A telepítésnél további egyedi feladat volt az M3 metro Klinikák megállói szellőzőkürtőjének pozciójához való igazodás. Az épületen belül az átriumtér füstelvezetésének rendszerét és az épületen belüli szintek közötti tűzterjedésgátlás megoldásait az OTSZ 5.1-ben  megjelent előírásokat több évvel megelőzve, de azoknak is megfelelően terveztük. Az épület függőleges tűzszakaszolással és a tűzszakaszokban egy-egy kiürítésre szolgáló füstmentes lépcsőházzal készült volna. A kiürítéshez ennek megfelelően dinamikus irányfény hálózatot terveztünk.

Bár az épület alapfunkcióját tekintve irodaház, mégis számos orvostechnológiai berendezést, laboratóriumi helyiséget tartalmaz. A tervezés során kiemelt kérdésként kezeltük az orvostechnológussal való egyeztetést. Ez alapján határoztuk meg az egyes helyiségek jogszabályi előírásokon túli szükséges védelmi szintjét akár

  • eszközvédelem – pl. egy több tízmillió forint értékű elektronmikroszkóp,
  • pótolhatatlan adatok védelme – pl. patológiai metszetek, vagy
  • egy esetleges tűzeset másodlagos kárainak – pl. az oltóvízzel mérgező anyagok, vagy baktériumok és/vagy vírusok környezete való kijutásának mérséklése érdekében.

A tervezett projektről cikk olvasható az Építészfórumon (link).

A projekt felelős tűzvédelmi tervezője a Takács-Tetra Kft.