Dél-Budai Centrumkórház

Budapest XI. kerület, Dobogó

Burning Mustang
Dél-Budai Centrumkórház
Dél-Budai Centrumkórház
Dél-Budai Centrumkórház
Dél-Budai Centrumkórház
Dél-Budai Centrumkórház
Dél-Budai Centrumkórház

Magyarország Kormánya a 2011-ben elindtott Semmelweis terv keretében 2012-ben foglalta Kormányrendeletbe 8 nagytérségi ellátóközpont létesítését és mindegyikben egy központi, ún. Centrumkórház kialaktását. Ezek közül új éptésű létesítményként elsőnek a Dél-Budai centrumkórház tervezése kezdődött el 2019-ben.

Hazánkban új éptésű, komplex ellátási portfólióval rendelkező kórház nem létesült már több, mint 30 éve. A tervezéshez nem áll rendelkezésre semmilyen hazai műszaki irányelv, szakirodalom. A know-how hiánya miatt és mivel a tűzvédelmi tervezés az elmúlt 10 évben kategóriákat fejlődött, ezért a tervezést egy komplex nemzetközi szakirodalomkutatással kezdtük. Az angolszász és német nyelvterületek szakirodalmának áttekintése után determinisztikus kockázatelemzést végeztünk és az épület építészeti programjával összehangoltan, működési alegységenként állítottuk fel a tűzvédelmi tervezési programot. A tervezés során mindent a működőképesség megtartás alapelvének rendeltünk alá – az épületnek folyamatosan működnie kell akár tűzkeletkezés, akár egyéb havária, pl. födlrengés után is.

Különleges feladat volt  a laboratóriumok és egyéb nagyértékű orvostechnológiai rendszerek és berendezések védelmének tervezése. A műtőblokkokhoz, a fekvőbeteg osztályokhoz és az intenzív osztályhoz hazánkban teljesen új, egyedi megoldásokat terveztünk, amelyek akár mintaként is szolgálhatnak a következő évek-évtizedek újépítésű kórházberuházásaihoz. A járóbetegforgalmi területekhez egyedi kiürítésszimulációkat készítettünk, ahol elsőként az orvostechnológus tervezőkkel közösen felállítottuk a felhasználók fizikai profiljait, valamint a maximális terhelés mellett a teljes létszámon belüli eloszlási arányukat.

A projekt felelős tűzvédelmi tervezője a Takács-Tetra Kft.